Ερντογάν: Να κάνουμε την Αγία Σοφία τζαμί με το όνομα τέμενος “Ayasofya”!

Για ακόμα μία φορά ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έθεσε θέμα να μετατραπεί η Αγία Σοφία σε τζαμί. “Γιατί όχι. Μπορεί να γίνει άνετα. Μάλιστα, μπορούμε να το δούμε σοβαρά αλλάζοντας τον τίτλο του από μουσείο σε “Τέμενος Αγίας Σοφίας”, δήλωσε σε προεκλογική συγκέντρωση. Επιπλέον, ο Ερντογάν κατηγόρησε τις προηγούμενες τουρκικές κυβερνήσεις για το μέχρι σήμερα μουσειακό καθεστώς του Ναού - συμβόλου της Ορθοδοξίας.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας σε εφ’ όλης της ύλης τηλεοπτική συνέντευξη κατά την προεκλογική εκστρατεία, απαντώντας σε ερώτηση αν θα ήταν εφικτό η είσοδος στην Αγία Σοφία να είναι δωρεάν, απάντησε λέγοντας προκλητικά ότι δεν είναι παράλογη πρόταση και συνέχισε:

“Γιατί όχι. Μπορεί να γίνει άνετα. Μάλιστα, μπορούμε να το δούμε σοβαρά αλλάζοντας τον τίτλο του από μουσείο σε “Τέμενος Αγίας Σοφίας”.

Όπως οι τουρίστες εισέρχονται χωρίς πληρωμή στο τέμενος Σουλταναχμέτ, όπως και στο Σουλεϊνάνιγιε ή το τέμενος Φατίχ. Θα το βγάλουμε από το καθεστώς μουσείου. Ήδη γνωρίζετε ότι αυτό το καθεστώς καθιερώθηκε μεταγενέστερα. Κι αυτό ήταν βήμα της νοοτροπίας του Ρεπουμπλικανικού κόμματος. Μπορούμε να αλλάξουμε το βήμα αυτό που έκανε η νοοτροπία του Ρεπουμπλικανικού κόμματος».

Να σημειωθεί ότι μόλις μια εβδομάδα πριν ο Ερντογάν μιλώντας σε προεκλογική συγκέντρωση και απαντώντας σε οπαδούς για την επαναλειτουργία της Αγίας Σοφίας ως τζαμί, είχε πει: “Αντί να γεμίσετε το Σουλταναχμέτ που είναι δίπλα, ζητάτε να γεμίστε την Αγία Σοφία. Κάναμε το τζαμί στην Τσάμλιτζα μεγάλο όσο 4-5 Αγίες Σοφίες, να μην παρασυρόμαστε από αυτά τα παιχνίδια. Όλα αυτά είναι στημένα”.

Υπενθυμίζεται, τέλος, πως τον περασμένο Σεπτέμβριο το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας απέρριψε σχετικό αίτημα που είχε κατατεθεί από την τουρκική Ένωση Μόνιμων Βακουφίων Μνημείων και Περιβάλλοντος για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια